Vegan dumpling recept voor Chinees Nieuwjaar!

Terwijl de meesten van ons alweer in ‘werkmodus’ zijn na een periode van familiefeesten en eindejaarsdrinks, moeten bij ons de festiviteiten nog beginnen. Naast de gebruikelijke ‘hongboa’ is het bij ons traditie om het nieuwe jaar goed in te zetten met een tafel vol lekkers! Dit jaar wilde ik één van mijn lievelingsgerechten met mijn mede Leuvense Vegetariërs delen. Met behulp van mijn familie heb ik een vegan versie van ons traditioneel dumplingrecept gemaakt! In dit recept deel ik niet enkel de ‘geheime’ ingrediënten voor echte Chinese dumplings, voor het plezier heb ik ook mijn eigen variant gemaakt. Als je fan bent van curry’s en graag wat pit in je leven hebt, zullen deze Spicy Golden Dumplings je zeker ook smaken. Maak er een klein dumplingfeestje van en nodig je bubbel uit om samen mee deze lekkernijen te vouwen en te verorberen. Het recept is namelijk genoeg voor 5-6 personen.

Handige tips bij het maken van deze vegan dumplings

Waar vind ik mijn ingrediënten?

Bij het maken van dumplings, is de eerste moeilijkheid het vinden van alle ingrediënten. In de gewone Belgische supermarkt vind je misschien wel een Aziatische sectie, maar spijtig genoeg zal je daar geen Tianmianjiang of Chinese vijfkruidenmix vinden. Daarom raden we je aan om eens een bezoekje te maken aan je lokale Aziatische supermarkt. Wij zijn naar ‘Asia & More‘ geweest langs De Vaart in Leuven. Hier vind je alles dat je nodig hebt (en je komt waarschijnlijk naar buiten met heel wat ander lekkers).

Ingrediënten voor de traditionele Chinese dumplingvulling

Sesamolie, Chinese ‘bean paste’, Chinese vijfkruidenmix
Lichte soyasaus

Ingrediënten voor de Spicy Golden dumplingvulling

Komijn, Chinese vijfkruidenmix, chilipoeder, kurkuma
sesamolie

Hoe maak ik de beste dumplingvulling?

Nu dat je al je ingrediënten hebt verzameld, is het tijd voor het echte werk!

De eerste stap is het maken van het deeg. Wij gebruikten tarwepatisseriebloem, maar elke tarwebloem volstaat hier! Terwijl je deeg aan het rusten is, kan je al beginnen aan de vulling. Snijd je groentjes in kleine blokjes en verdeel ze gelijkmatig over twee grote kommen. Zowel de traditionele vulling als de Spicy Golden vulling gebruiken exact dezelfde groentjes. Enkel de kruiden verschillen en doe je bij de Spicy Golden vulling nog een handje vol fijngesneden verse koriander.

Om ervoor te zorgen dat je dumplings de perfecte consistentie hebben en niet te waterig zijn, is het belangrijk om het water uit de Chinese kool te knijpen. Maar hoe doe je dat juist? Plaats eerst een kaasdoek over een aparte kom en doe hierin de gesneden Chinese kool. (Tip! in plaats van een kaasdoek kan je ook een herbruikbare groentezak van de Colruyt of Okay gebruiken). Vervolgens strooi je er enkele theelepels zout over en laat deze voor zo’n 3 min. rusten. Sluit het doek of de herbruikbare zak en knijp het water uit. Nu kan je de Chinese kool ook bij de andere groenten doen. Aangezien de andere groenten een veel lager watergehalte hebben, is het niet nodig om de andere uit te knijpen.

Tijd om te vouwen!

De vulling is gemaakt, het deeg is klaar en je kan beginnen met het vouwen van de dumplings. Rol het deeg uit op een, met bloem bespringeld, tafelblad. Snijd cirkels uit door een blik te gebruiken als vorm.

Tip! gebruik een oud blik om cirkels uit te snijden

Als dumplings vouwen nieuw is voor je, is het gemakkelijker om je dumpling niet te vol te maken. Hier is een kort filmpje van hoe wij onze dumplings vouwen:

Vegan dumpling recept (voor 5-6 personen)

Ingrediënten

Deeg

  • 1 kg tarwebloem
  • 50cl water
  • snuifje zout

Vulling

Groenten (voor beide soorten vullingen):

  • 1/2 Chinese kool
  • 1/4 grote wortel
  • 250g ‘firm’ tofu
  • 1 preistengel (zonder de bladeren)
  • 1 duimlengte gember

Kruiden voor de traditionele Chinese dumplings

  • 3 tl Tianmianjiang (Chinese ‘bean paste’)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el lichte soyasaus
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl Chinese vijfkruidenmix
  • 1 el sesamolie

Kruiden voor de Spicy Golden dumplings

  • 1/2 tl Chinese vijfkruidenmix
  • 1 tl komijn
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder (naargelang smaak)
  • 1 el lichte soyasaus
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 tl sesamolie
  • 1 handvol fijngesneden koriander (optioneel)

Instructies

1) Doe de bloem in een grote kom en voeg ongeveer 25cl koud water toe. Begin rustig te kneden terwijl je langzaamaan meer water bijvoegt. Doe er een snuifje zout bij en kneed totdat het deeg volledig egaal is. Laat het deeg minstens 20 min. rusten

2) Terwijl het deeg rust, kan je beginnen aan de vulling. Snijd alle groenten in kleine blokjes (hoe kleiner, hoe beter!)

3) Doe de Chinese kool in een aparte kom en doe er 2 tl zout bij. Laat de kom 3 min. rusten en doe de Chinese kool vervolgens in een kaasdoek om het water uit te knijpen. (Tip: je kan ook de herbruikbare groentezakken van de Colruyt of Okay gebruiken!)

4) Verdeel alle gesneden groenten gelijkmatig over twee grote kommen. Eén kom voor elke soort vulling.

5) Doe de bijbehorende kruiden in elke kom en meng alles door elkaar.

6) Rol het deeg uit over een, met bloem bespringeld, tafelblad. Gebruik een blik om de cirkels mee uit te snijden.

7) Doe 1 volle theelepel van de vulling in het deeg en vouw de dumpling.

8) Breng water aan de kook en stoom de dumplings voor ongeveer 10 min. of kook ze in water en roer regelmatig voor ongeveer 5 min.

9) Heb je dumplings op overschot? Vries ze in om later op te eten! Dit doe je best door ze op een plateau in de diepvries te leggen. Ze mogen elkaar dus niet aanraken! Na een uur, wanneer ze hard zijn, kan je ze in een hersluitbare zakken doen.

新年快乐!Gelukkig Chinees nieuwjaar!

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment